top of page
Yazarın fotoğrafıFatma Süreyya ÖLMEZTOPRAK

ARAÇ DEĞER KAYBI DAVALARI

Maddi hasarlı bir trafik kazası meydana geldikten sonra araç tamir edilmiş olsa dahi “kazalı” hale geldiğinden aracın piyasadaki alım satım değeri düşmektedir. Değer kaybı; aracın olay tarihindeki hasar değeriyle tamir edilmiş hali ile edeceği değer arasındaki farktır. Aracın değer kaybı; aracının modeli, markası, kaza tarihindeki yaşı, kilometresi vs. gibi hususlar göz önünde bulundurularak, kaza tarihi itibariyle serbest piyasadaki 2. el piyasa rayiç değeri (hasarsız haliyle) ile aracın hasarı onarıldıktan sonraki haline göre serbest piyasadaki 2. el piyasa değeri arasındaki farka göre hesaplanmaktadır. Araçta meydana gelen maddi hasar, aracın rayiç bedelinin %2’sinin altında kalması durumunda değer kaybı araçta meydana gelen maddi hasar tutarını aşamayacaktır.


DEĞER KAYBI TAZMİNATI KİM TARAFINDAN ÖDENİR?

Kazaya sebep olan kusurlu sürücüsünden (araç maliki başka bir kişi ise araç maliki de sorumludur) ve karşı tarafın zorunlu mali mesuliyet sigortasını yapan sigorta şirketinden talep edilebilir.


DEĞER KAYBI TAZMİNATI TALEP EDEBİLMEK İÇİN;

1-Kazanın meydana gelmesinde %100 kusurlu olunmamalı,

2- Tek taraflı kaza olmamalı, en az 2 araç kazaya karışmış olmalı,

3- Araçtaki hasarlı parçaların daha önceden hasara uğramamış parçalar olması, onarım veya yenileme işleminden geçmemiş olması ve kazadan önce araçta herhangi bir hasar kaydı bulunmamalı,

4- Değer kaybı başvurusu yapılan araca pert total işlemi yapılmamış olmalıdır


Anayasa Mahkemesi’nin 9/10/2020 tarihli kararı ile değer kaybı talep edebilmek için aranan 160 bin km sınırı kaldırılmış ve plastik tampon/parça onarımları, cam, radyo/teyp, lastik, hava yastığı, jant, mekanik, elektrik, elektronik ve döşeme aksamı gibi parçalar da değer kaybı tazminatı kapsamına alınmıştır.




DEĞER KAYBI TAZMİNATI TALEBİ İÇİN GEREKEN BELGELER: Kaza tespit tutanağı, hasar tespit tutanağı, araçların kaza sonrası çekilen hasarı gösteren çeşitli açılardan çekilmiş fotoğrafları, aracın ekspertiz raporu, araç ruhsatı, aracın tamir edildiği servisten alınan fatura.


DEĞER KAYBI TAZMİNATI TALEP EDEMEYECEK ARAÇLAR: Tekerlekli/paletli ve zırhlı toplumsal müdahale araçları, belediye otobüsleri, yol süpürme araçları, itfaiye araçları ile yabancı plakalı araçların Türkiye’de karıştığı kazalarda yabancı plakalı araçlar için yapılan değer kaybı talepleri karşılanmamaktadır.


DEĞER KAYBI TAZMİNATI NEREDEN TALEP EDİLİR?

Öncelikle sigorta şirketine başvurulması gerekmektedir. Daha sonra Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurarak veya mahkemede dava açarak (bu ihtimalde arabulucuya da başvurulması gerekir.) talep edebilirsiniz. Tahkim yargılaması en fazla 6 ay içerisinde sonuçlanmakta ve belli tutarın altında kalması şartıyla kararları kesin olduğundan daha fazla tercih edilmektedir.


DEĞER KAYBI TALEPLERİNDE ZAMANAŞIMI NE KADARDIR?

Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 2 yıllık sürede talep edilmesi gerekir

___________________


Araç hasarı sorgulama

1-) Araç almadan önce 5664’e aracın plakasını mesaj atarak aracın kazalı olup olmadığını yani tüm hasar geçmişini öğrenebilirsiniz (bu sorgulama hizmeti ücretlidir.)


2-) Eksper raporu olan kazalarda değişen parçaları öğrenmek için PARCA yazıp boşluk bırakıp plakanızı yazıp boşluk bırakıp hasar tarihini yazıp 5664’e mesaj atarak araçta değişen parçaları öğrenebilirsiniz. (ÖRNEK: PARCA 34 AAA 01 01/01/2022)


3-) ŞASİ numarası ile de değişen parçaları öğrenebilirsiniz PARCA yazıp boşluk bırakıp S yazıp boşluk bırakıp şasi no’su yazıp boşluk bırakıp hasar tarihini yazıp y- 5664’e mesaj atarak öğrenebilirsiniz.


4-) Araç detay bilgisi öğrenmek için DETAY boşluk bırakıp PLAKA yazıp 5664’e mesaj atabilirsiniz.


Bu mesaj sistemi ile araçların 2003 tarihinden itibaren kasko ve trafik poliçesi kapsamında yapılan ödemelerle sınırlı bilgi vermektedir. Mini onarımlar, cam hasarı, vs. bilgileri kapsamamaktadır.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page